NÁVODY

Rozhodli jsme se odpovědět a co nejlépe pro vás zpracovat seznam nejčastějších dotazů začátečníků.

Na dotazy, které nám byly zaslány emailem, či na které jste se ptali osobně jsme se zeptali našich nejzkušenějších musheru, otázky byly zpracovány tak, aby vám co nejvíce pomohli ve vaších musherských začátcích, tak tedy „MUSH GO“ 🙂


Jméno:  Martin Urbančík

martin ok

Disciplína: SC2, občas SC1,BKJ, SKJ2

(SC2-  koloběžka tažená dvěma psy, SC1- koloběžka tažená jedním psem, BKJ -bikejöring-kolo, SKJ2-skijöring-běžkař tažený dvěma psi, pozn.red)

Úspěchy: 

Kategorie SC 2 – 3. místo mistrovství Evropy 2012, Mistr ČR 2012, Mistr Slovenska 2011,2013, 3. místo MSR 2014

Kategorie BKJ– Mistr Slovenska 2011 , Vícemistr SR 2013

Kat. SKJ 2 – 3. místo MČR 2012, 2.a 3 místo Svět.pohár v Rusku 2014,2015

Psi  – 3x ESP (Evropský saňový pes) speciální kříženec ohaře, greyhounda a alaskána k mushingovému sportu

Meggie – první moje espéčko. Totální hyperaktivní pes. Matka mých dalších psů

Juli – nejvýkonnější moje fena.

Zira –  totální srdcař. Pro tah udělá vše.

 meggie

Jak si se k mushingu dostal? 

Přes mého psa Maxe (RR-rhodéský ridgeback) pro něhož jsem hledal aktivitu, abych ho trochu unavil.

Od jakého věku psa začínáš zapřahat ?

S postrojem seznamuji okolo 7. měsíce. Tzn. že v klidu nasadím    a postupně se proběhnu. Ale jen krátce, aby si zvykl. V tahu krátké vzdálenosti max. 100m  formou hry. Hrozně chválím. Po jednom roku délku protahuji. Delší zápřah cca 3km až po roku a půl nejdříve. Je to individuální. Čím větší pes a těžší, tím později.

Jaké používáš povely?

Dží (doprava), (doleva), stůj,    hop, hop nebo go,go na povzbuzení.

Lze začít běhat se starším psem?

Jo, ale nemůžeme očekávat  takové nadšení, jak u mladých psů. Bude nás to stát více práce. Záleží ale samozřejmě na plemeni. Starší ESP může běžce slušně protáhnout 🙂 Nebál bych se toho, zejména u canicrossu.

Jak často trénujete své psy a mají nějakou posezónní rekonvalescenci ?

Frekvence tréninku je podle dané doby v sezóně. Na počátku sezony (červenec-září) 2-3x za týden, později (září-listopad) 3-4x týdně.  To platí pro scooter. U canicrossu jsem trénoval 2x týdně se psem za kolo a 1x týdně canicross. Vždy, ale sleduji stav a chuť psů. Jakmile vyhodnotím, že jsou unavení, nebo se mi úplně nezdají  trénink okamžitě přerušuji.  Je lepší mít psy nedotrénované, než přetrénované.  Posezonní rekonvascenci mají mojí psi VŽDY. Jde o to, aby si odpočinuli nejen fyzicky ale i psychicky. Doba je cca 2-3 měsíce(květen-červenec).   To nic neděláme, maximálně procházky, proběhnutí na volno. Ale ke konci sezóny (březen-duben) už frekvenci tréninku zmenšuji, zkracuji délku tratě, takže zátěž klesá.   I lidští vrcholoví sportovci mají v roce volno.

Jak zahřát psa před výkonem  a po něm?

Vzhledem k tomu, že tréninky startuji z branky u domu, tak nechávám psi proběhnout na zahradě. Asi tak 5 minut. Po tréninku je vždy nechám pozvolně vyběhat na zahradě nebo kousek od domu na louce. Opět 5-10 min.. Na závodech využiji vzdálenost od stakeoutu na start. Moji psi jsou hyperaktivní, takže než přijdu ke startu vyvádějí natolik, že se zahřejí 🙂  Kdyby to mí psi uměli, využiji na proběhnutí např. házení balónku.  Na závodech po odběhnutí, se snažím vždy se psy proběhnout nebo aspoň projít.

Co je to vlastně stakeout? 

Soustava řetízků nebo ocelových lanek, sloužící k zajištění 2 a více psů na jednom místě. Základem je středový řetěz nebo lanko, jejíž oba konce jsou upevněné pomocí kovových tyčí do země. Na středový řetěz nebo  lanko jsou po různých vzdálenostech připevněny další, již ale kratší řetízky, ke kterým se připoutávají psi. Vzdálenosti mezi krátkými řetízky jsou různé. Někdo preferuje krátké, někdo delší tak, aby jednotliví psi na sebe nedosáhli.  Osobně používám řetízky přijdou mi bezpečnější z důvodu náhodného omotání  např. kolem nohy psa. Ocelové lanko je vždy zalito do umělohmotné bužírky. Holé bych nikdy nepoužíval. Krajní ocelové tyče nesmí mít ostré hrany. Jejich horní část je dobré něčím zakrýt (petkou, kuželem). Chráním tak psa i naše nohy.

stake out

Detail upevnění karabiny: Karabinu je ideální spojit šroubovacím očkem. Postranní řetízek je dobré mít připevněný ke středovému řetízku karabinkou, aby jej bylo možno posouvat podle potřeby. Karabina musí mít vždy otáčecí systém. U klasické karabiny hrozí udušení psa, protože se řetízek neprotáčí, ale zamotává. Ideální je bronzová karabina, která je pevnější.

stake karabina

stake pes

Jak řešíte vodu pro sebe i pro psa při tréninku ?

Misky a voda v kanystru (stačí petka) 🙂

Jak zavodňujete psy? (čím a jak dlouho před tréninkem, co když vodu nechce? )

Zavodňuji 2 hodiny před tréninkem. Nikdy čistou vodou. To nepijou. Většinou používám vodu slitou z namočených granulí, nebo rozmíchám trochu konzervy a to jak např. hovězí, tak i rybí. Někdy používám rybí tuk (lososový olej), který koupím ve zverimexu. Nechtějí li pít ani to, tak trochu mléka do vody nebo tavený sýr. Voda musí být vždy vlažná nebo mírně teplá. Studenou vodou nezavodňují.  Je-li trénink krátký ne moc náročný nezavodňuji vůbec. Řekněme že pokud není teplo, nad 10st. a není trénink delší  než cca 10 minut.  Já osobně jdu li trénovat napiji se cca hodinu před tréninkem (cca 2 dcl). Jinak se snažím pít celý den. Psům namáčím granule a zalévám je dostatkem vody (cca 8 dcl). Tzn. vím, že půjdu ráno lehký trénink se psy, večer jim do granulí přidám více vody,než obvykle. Po doběhnutí dám psům opět, ale už jen trochu napít.

Jaké vybavení používáš ?

Různé. Vždy to co sedí psovi. To je pro mě nejdůležitější. Nevybírejte podle reklamy a módní značky. Oslovte prodejce, který má všechny značky.   Dvě moje feny mají Fremotion do Nonstopu. Sedí jim. Pro nejstarší fenu mám postroj (klasický střih) od Zera DC, protože Freemotion ji neseděl a chrčela v něm.

Sedáky máme tři. Na závody používám od Nonstopu (kalhotkový) na tréninky Manmat. Můj 11 letý syn používá od Zero DC, který je určen dětem. Perfektně mu sedí.

Šnůry: Na závody si již šetřím původní černé šňůry od Nonstopu, které svou pružností byly nejlepší. Bohužel se již neprodávají. Proto používám od Zera DC nebo novou od Nonstopu, ale kombinuji to s amortizérem, který se používá u saní nebo tříkolek k lajnám, abych co nejvíce odboural nárazy při maximálním natáhnutí šňůry do mých zad a zad psů (amortizer používám při tréninku SC,BKJ ne u CC(canicross). V současnosti bohužel není na trhu šňůra, která by plně splňovala mé požadavky.

Amortizer:

amortizer

 

Jak dlouhá by měla být šňůra a jak a kde ji upevňujete?

Pro scooter používám šňůru dlouhou 2,5m a pro canicross 2m. Protože mám psy vždy připoutané k pasu a to jak u SC, tak i u CC (jak jinak). U staršího opasku používám vypouštěcí karabinu, která byla kdysi povinná kvůli bezpečnosti. Sloužila k okamžitému vypuštění psů v případě potřeby.

vypo ok

 VYPOUŠTĚČA 2

U nového opasku od Nonstopu je zabudovaný tzv. finský hák, který rovněž slouží rovněž k rychlému vypuštění psů.

fina

fina 2

Když trénuji všechny psy najednou používám sestavu tažných šňur.

tažné

Používáš nějaké pomůcky při tréninku?

Ne. Ale pro potřeby MTO jsem vyrobil pneumatiku, která by měla být k dispozici.

pneumoška

Lze psa roztahat i jinými způsoby, kromě řetězu a pneumatiky, máte s tím zkušenosti  ?

Vlastním 3 ESP, které nebylo nutné učit tahat. Psy učím tahat kromě CC, tak za kolem a koloběžkou, kdy si pohrávám s různými intenzitami běhu a různými délky.  Základem je aby to psa stále bavilo.

Používáte při výcviku pamlsky , nebo jinou odměnu ?           Jak a kdy odměňujete ?

Ne. Kdysi jsem ale odměňoval mého prvního psa RR. Po doběhu jsem ho vždy odměnil dobrotou, nebo jsem i tréninky dělil na různé úseky, kdy na konci byl vždy lehký pamlsek. Někteří v trénincích i na závodě odměnují psa v cíli, aby se do něj vždy těšil.

Dokáže pes rozlišovat chůzi na vodítku a tahání ? 

Jedna moje fena ano, další dvě ne. A to jsem je trénoval stejně. Každý je individualita. Příkladem je ale mnoho musherů, jejichž psi to umí. Základem je trénovat vždy s postrojem a po tréninku okamžitě postroj sundávat, aby si pes zafixoval postroj-práce, obojek bez postroje-chůze, poř. zábava.

Trénuješ sebe a zvlášť  psy, lze nějak skloubit trénink sebe     a psa ? 

U canicrossu (CC) lze skloubit trénink sebe a psa dvěmi způsoby. Buď si dáš tréninkově canicross, nebo ty jedeš na kolobce a pes tě tahá. Nelze neustále trénovat společně canicross. U dobrého psa si koleduješ o zdravotní problém. Já osobně bych se psem netrénoval CC více jak 1x za týden max. 2x. To ale platí pro psa, který je tahoun. S pejskem, který běží vedle tebe, můžeš trénovat bez omezení.

U scooteru tréninky rozděluji vždy. Psi zvláště a sebe taky.

U běžce jsou nejčastější zranění vyvrtnuté kotníky, puchýře atd. Jaké jsou u psa a lze jim nějak předcházet ?

U psa jsou časté problémy s odřenými polštářky. Předejít lez pouze výběrem tréninkové a i závodní tratě. Netrénuji na asfaltu, kamení apod. Vybírám měkké podloží tzn. Louky, zpěvněné lesní cesty. Občasný přejezd asfaltu nebo tvrdší cesty není na závadu. V akutním stavu lze použít psí botičky. Častým problémem je i roztřepený drápek. Prevence je stejná jako u předchozí věci.

pacule

botkyvlight

Psí botička

Sledujete i jiné odvětví psích sportů dogfresbee , sportovní kynologii , agility … ? Fandíte někomu ?

Občas sleduji i jiné psí odvětví a fandím každému, kdo se sobě a psovi věnuje a je na nich vidět, že je to oba baví. Musím ale přiznat že mě osobně hodně zaujal mondioring. Ten se mi líbí.