Mistrovství české republiky v canicrossu 24.9. – 26.9.2021

24.9.-26.9.2021 se konalo MČR v canicrossu a na start se postavili i členové MTO! Moc tímto děkujeme za reprezentaci klubu a moc gratulujeme!

A jak to celé prožívali Michal Poledník a Michal Kozel?

Michal Poledník:

Na konci září se v Jižních Čechách konalo historicky první samostatné MČR v canicrossu a vzhledem k tomu, že bylo MS ve Francii přesunuto na jarní termín 2021, znamenal to pro nás ( Já a Hicham) jeden ze dvou letošních vrcholů roku. Druhý by měl přijít na konci listopadu na mezinárodním mistrovství Polska v Kliczkówě.

Pořadatelství se ujali lidé z JCC a Nučické smečky a za jejich organizaci jim patří veliká pochvala.

 V sobotu se startovalo formou intervalových startů v rozestupech 20 sekund na trati o délce 3,8 km, v neděli pak gundersenovou metodou na distanci 5,5 km. Takže kdo v neděli doběhl první do cíle, bylo jasné, že je vítěz. Žádná matematika nebyla potřeba a dle mě byl tento systém velmi vhodně zvolen právě pro MČR, jelikož je velmi atraktivní jak pro diváky tak pro závodníky samotné.

 

První den jsme dostali nejlepší možnou startovní pozici. Startovali jsem jako druzí, před sebou a taky za zadkem největší soupeře, adepty na titul. Takže nás to hnalo dopředu a ještě více zezadu. Bohužel jsem v polovině druhého kilometru udělal chybu, jež nás pravděpodobně stála důstojnější boj o medaile. Hichama jsem poslal brzo do zatáčky a on poslušně zahučel do lesa ještě před zatáčkou. Úplně jsme zastavili a museli se točit a znovu startovat. Dál už jsme to hnali bez problémů, bohužel to ve výsledku dělalo ztrátu deseti vteřin na prvního a osmi vteřin na druhého, což se při kvalitě obou soupeřů před námi nejevilo příliš reálné smazat.

Nicméně jsme se o to v neděli pokusili. Těch pár vteřin, o kterých soupeři vyrazili dříve se na startu jevilo jako věčnost. Pak jsme tedy konečně vystřelili a běželi co to dalo, ale po kilometru a půl jsem se začal smiřovat s tím, že tohle už nesmázneme. Kluci jeli opravdu bomby a náskok ještě o nějaké 2-3 vteřinky navršili. Asi po dvou kilometrech jsem to pustil a začal jsem se soustředit na udržení třetí pozice ve svižném tempu. Za parádní divácké kulisy jsme tedy doběhli na třetím místě a bereme na MČR bronz. Na lepší pozici budeme muset ještě hodně přitrénovat, ale je to pro nás veliká motivace a rozhodně se o to budeme pokoušet. Vítězům skládám gratulace.

Byla to krásná zkušenost a příjemně strávený víkend v pozdně letním počasí. 

Potvrdilo se mi, že mám úžasného a poslušného psa, o kterého se mohu opřít a který šlape jako hodinky a na to, že to byl jeden z jeho prvních závodů vůbec si počínal jako ostřílený mazák.

Sezona ještě není u konce, takže doufejme, že na konec listopadu vystupňujeme formu a něco v Polsku urveme a příští rok budeme zase silnější a zkušenější.

A jak bojoval náš další člen?

Michal Kozel:

Ješte při odjezdu jsem nevěděl se kterým ze svých dvou psích bratrů poběžím. Nakonec po poradě s Martinem Řezáčem jsem vybral Gečka, který byl v sezóně zatím víc rozběhaný.

Já letos už konečně mohl startovat mezi opravdovými a zkušenými muži v kategorii 39+😁. První den jsem hned od startu věděl, že jsem Gečka vybral dobře . Od prvního kilometrů tahal jako zběsilý a já se za ním snažil zvedat nohy co to šlo. Po prvním dnu jsme byli na úžasném čtvrtém místě.

Na třetího jsme ztráceli nějakých 16 a druhého 20 sekund, takže jsem se smířil s tím, že budeme hájit čtvrtý flek. Pátý za námi byl jen o pár sekund. Druhý den se startovalo podle času ze soboty. Takže my přišli na řadu jako čtvrtí . Sice jsem věděl, že kluky před sebou uvidím, ale ztráta se mi zdála moc velká. Ale když máte psa, který má obrovské závodní srdce a on si řekne, že čtvrtý určitě nebude, tak se občas dějí zázraky. Gečko od prvních metrů tahal tak, že jsem věděl, že je prostě doběhneme. Kluky jsme pomalu stahovali a doběhli asi 1km před cílem a nakonec bojovali ještě o druhé místo. Na to už nám ale nezbyly síly a skončili jsme o necelé 2 sekundy za druhým.T

Tato bronzová medaile patří hlavně tomu malému psovi s velkým srdcem. Jinak celý závod měl parádní atmosféru a super organizaci. Pořadatelé a všichni okolo uspořádali opravdu povedené mistrovství.